Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Zi de sărbătoare la biserica „Sf. Gheorghe” din satul Bădragii Vechi, raionul Edineț

 

Sîmbătă, 5 mai 2012, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a vizitat biserica „Sf. Gheorghe” din localitatea Bădragii Vechi, raionul Edineț, care a aniversat 180 de ani de la fondare. Aici Prea Sfinția Sa a fost întîmpinat cu multă căldură de către părintele paroh, protoiereul Ioan Rusu, doamna primar – Lidia Siminițchi, soborul slujitorilor, de un grup de copii îmbrăcați în haine naționale și de mulțimea credincioșilor. Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Ierarhul a săvîrșit slujba de resfințire a bisericii, apoi Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie. După citirea pericopei evanghelice de la Ioan XV, 17 – XVI, 2, cu un cuvînt de învățătură s-a adresat credincioșilor arhimandritul Adrian Baciu, starețul Mănăstirii Saharna. Pornind de la relatarea evanghelică, Prea Cuvioșia Sa a vorbit despre modul duhovnicesc în care trebuie să interpretăm necazurile, ispitetele și greutățile întălnite în viață.

Sfînta Liturghie a fost urmată de procesiunea înconjurării bisericii, de slujba de sfințire a unei noi Troițe, înălțate la intrarea în sfîntul locaș, precum și de sfințirea noilor clopote.

La final, Prea Sfințitul Nicodim a adresat credincioșilor un cuvînt de învățătură în care a vorbit despre roadele Sfintei Învieri a lui Hristos, de care ne bucurăm în aceste luminate zile pascale și a îndemnat credincioșii la rîvnă și multă dragoste pentru Mîntuitorul Hristos și Sfînta Biserica Sa, astfel încît fiecare să se poată îndulci de mulțimea bunătăților pe care le revarsă Dumnezeu din belșug în viața aceasta, dar mai ales în cea viitoare. Ierarhul a adresat cordiale felicitări părintelui paroh, Ioan Rusu, și tuturor enoriașilor cu prilejul jubileului de 180 de ani de la fondare, pe care-l marcheză biserica, și a mulțumit tuturor pentru grija pe care o poartă sfîntului locaș.

În semn de recunoștință pentru activitatea și munca depusă la renovarea și împodobirea bisericii „Sf. Gheorghe” din localitatea Bădragii Vechi, mai multor ctitori și binefăcători li s-au acordat din partea Prea Sfințitului Nicodim distincții bisericești. De cea mai înaltă distincție a Eparhiei de Edineț și Briceni, medalia „Sf. Ierarh Vasile cel Mare” au fost învredniciți – arhimandritul Adrian Baciu, starețul Mănăstirii Saharna, domnul Oleg Sîrbu, domnul Nicolae Cobiac, domnul Mihail Abdușa și domnul Igor Gheorghiță. Mai mulți binefăcători, printre care și doamna primar a localității – Lidia Siminițchi, au fost distinși cu Diplome Arhierești. Toți creștinii, în semn de binecuvîntare, au primit din partea Ierarhului iconițe.

La eveniment a fost prezent și un cor de copii de la gimnaziul din localitate, care a prezentat la final un frumos recital de cîntece și poezii pascale.

Slujba s-a încheiat cu o agapă frățească pregătită cu mult drag de gospodinele din satul Bădragi pentru toți credincioșii prezenți la slujbă.

Biroul de presă al Episcopiei de Edieneț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.