Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

În zece parohii din cuprinsul Blagociniilor de Edineț și Dondușeni va fi implementat proiectul „Abilitarea tinerilor în participarea și promovarea serviciilor de îngrijire la domiciliu pentru bătrîni”

Cu binecuvîntarea Prea Sfințitului Nicodim, în Episcopia de Edineț și Briceni în perioada anilor 2012-2014 va fi implementat proiectul „Abilitarea tinerilor în participarea și promovarea serviciilor de îngrijire la domiciliu pentru bătrîni” inițiat de Asociația Obștească „Ajutorul Creștin pentru Moldova”. În urma cererilor depuse și a unei selecții efectuate de membrii asociației, pentru participare la proiect au fost alese zece parohii din  cuprinsul Blagociniilor de Edineț și Dondușeni.

În Blagocinia Edineț, proiectul va fi aplicat în parohiile:

„Sf. Vasile cel Mare” din orașul Edineț (paroh – prot. Serghei Panaite),

„Sf. Arhangheli” din satul Rotunda (paroh – preot Adrian Postolachi),

„Sf. Arhangheli” din satul Ghincăuți (preot paroh – prot. Andrei Jalbă),

„Sf. Arhangheli” din satul Alexăndreni (paroh – preot Igor Ciubotaru),

„Sf. Arhangheli” din satul Pociumbăuți (paroh – preot Ilie Matasă),

„Sf. Nicolae” din satul Ruseni (paroh – prot. Petru Moșneguțu),

„Sf. Nicolae” din satul Văratec (paroh – prot. Ghenadie Dascăl).

Din cuprinsul Blagociniei Dondușeni pentru participare la proiect au fost selectate parohiile:

„Sf. Nicolae” din orașul Dondușeni (responsabil – prot. Veaceslav Matiescu),

„Acoperămîntul Maicii Domnului” din satul Scăieni (paroh – prot. Rodion Pleșca),

„Acoperămîntul Maicii Domnului” din satul Țaul (paroh – prot. Lucian Serdeșniuc).

La data de 4 mai 2012, la Reședința Episcopală din orașul Edineț a avut loc un seminar de informare cu privire la modul în care va fi aplicat proiectul „Abilitarea tinerilor în participarea și promovarea serviciilor de îngrijire la domiciliu pentru bătrîni”, organizat de doamna președinte a Asociației Obștești „Ajutorul Creștin pentru Moldova”, Lilia Bulat și a specialiștilor în cardul proiectului – Veaceslav Luca și Uliana Goncearenco. La seminar au luat parte slujitorii din parohiile participante la program.

Programul își propune realizarea următoarelor activități:

 • Mobilizarea a 100 voluntari tineri şi 50 voluntari adulţi şi instruirea lor în acordarea serviciilor de îngrijire la domiciliu.
 • Organizarea seminarelor de instruire pentru voluntari, asistenţi sociali şi medicali din Eparhia de Edineţ şi Briceni în oferirea de servicii specializate de îngrijire la domiciliu pentru bătrîni.
 • Acordarea serviciilor de îngrijire la domiciliu pentru 100 de bătrîni din Eparhie.
 • Sensibilizarea opiniei publice cu privire la problemele bătrînilor din Republica Moldova prin elaborarea materialelor informative, internet, foto şi video.
 • Organizarea vizitelor de studii pentru participanţii din proiect în comunităţi unde au fost desfăşurate activităţi similare.

Astfel, din fiecare parohie, pe lîngă preotul paroh, în realizarea proiectului vor fi incluși 5 voluntari maturi și 10 voluntari tineri (cu vîrsta cuprinsă între 11 și 16 ani), asistentul medical și cel social din localitate.

În cadrul întrunirii a fost stabilite și datele următoarelor seminare de instruire cu participarea membrilor echipelor locale. Ele se vor desfășura confor următorului program:

 •     La 12 mai 2012, ora 900, la sediul eparhial din orașul Edineț va avea loc întrunirea cu asistenții sociali și medicali din toate localitățile selectate la proiect și cu voluntarii tineri din satele Țaul, Scăieni, Pociumbăuți, Văratec și or. Dondușeni. (70 de persoane)
 •     La 13 mai 2012, ora 1200, va avea loc întrunirea cu voluntarii tineri din orașul Edineț și satele Ruseni, Ghincăuți, Rotunda și Alexăndreni. (50 de persoane)
 •      La 14 mai 2012, ora 900, va avea loc întrunirea cu preoții, asistenții medicali și cei sociali din toate localitățile participante la proiect. (30 persoane)
 •       La 15 mai 2012, ora 900, va avea loc întrunirea cu preoții din toate localitățile participante la proiect. (10 persoane)
 •       La 16 mai 2012, ora 900, va avea loc întrunirea cu voluntarii adulți din localitățile Țaul, Scăieni, Rotunda, Alexăndreni și orașul Dondușeni. (25 persoane)
 •      La 17 mai 2012, ora 900, va avea loc întrunirea cu voluntarii adulți din orașul Edineț și satele Ghincăuți, Văratec, Pociumbăuți și Ruseni.  (25 persoane)

Totodată, s-a stabilit ca pînă la data de 10 mai 2012 fiecare slujitor să prezinte lista completă a participanților la proiect din parohia respectivă (asistentul medical, social, 5 voluntari maturi și 10 tineri).

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

Comments are closed.