Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Vizită Arhierească în parohia ”Acoperămîntul Maicii Domnului” din comuna Grinăuți-Moldova, raionul Ocnița

 

În Duminica a doua după Paști, a Sfîntului Apostol Toma, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a vizitat parohia „Acoperămîntul Maicii Domnului” din comuna Grinăuți-Moldova, raionul Ocnița, unde, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie. La intrarea în curtea bisericii, Prea Sfinția Sa a fost întîmpinat cu multă căldură de către părintele paroh, protoiereul Rostislav Gadîmba, primarul localității, domnul Igor Oboroc, împreună cu un grup de copii îmbrăcați în haine naționale și de mulțimea credincioșilor.

După citirea pericopei evanghelice, Ierarhul a rostit un cuvînt de învățătură în care, explicînd Evanghelia zilei de la Ioan XX, 19-31, a arătat puterea credinței care biruie îndoiala, care ne călăuzește spre Hristos și, atingîndu-ne de El, simțindu-i prezența în viața, inima și sufletul nostru, ne face să exclamăm asemenea lui Toma: „Domnul meu și Dumnezeul meu!”.

Sfînta Liturghie a fost urmată de procesiunea înconjurării bisericii, un parastas la mormîntul fostului părinte paroh, protoiereul Gheorghe Plevan, și slujba de resfințire a bisericii vechi din lemn cu hramul în cinstea Sfîntului Ierarh Nicolae, ce a fost renovată și restaurată prin strădaniile părintelui Rostislav, a enoriașilor și a oamenilor de bună credință.

În cuvîntul rostit la încheierea slujbei, Prea Sfințitul Nicodim a mulțumit părintelui paroh, protoiereului Rostislav Gadîmba, ctitorilor și tuturor credincioșilor din această parohie pentru grija ce o poartă Casei lui Dumnezeu, pentru toate eforturile depuse la renovarea și amenajarea bisericii vechi cu hramul „Sf. Nicolae” și a făcut un apel la zidirea duhovnicească a tinerei generații, căci,  Biserica este mai întîi de toate adunarea poporului dreptmăritor, toți credincioșii, care se constituie în mădulare vii ale Trupului Tainic al lui Hristos, iar fără un viitor creștin nu vom dăinui ca neam.

Apreciind rîvna părintelui paroh și toate lucrurile frumoase realizate pînă acum, precum și munca depusă la renovarea bisericii „Sf. Nicolae”, prin binecuvîntarea Întîistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Mitropolitul Vladimir, Prea Sfințitul Nicodim l-a decorat pe protoiereul Rostislav Gadîmba cu ordinul „Cuv. Paisie Velicikovskii”. Tot prin binecuvîntarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, ctitorii bisericii „Acoperămîntul Maicii Domnului” și ai bisericii „Sf. Nicolae” din comuna Grinăuți-Moldova, domnii Anatolie Rusu și Boris Untu, au fost decorați cu înalta distincție bisericească — ordinul „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfînt”, iar primarul localității, domnul Igor Oboroc, precum și domnul Ion Untu s-au învrednicit de ordinul „Cuv. Paisie Velicikovskii”. Mai mulți binefăcători ai acestor sfinte locașuri au fost distinși de către Prea Sfințitul Nicodim cu medalia eparhială „Sf. Vasile cel Mare” și Diplome Arhierești, iar fiecare credincios a primit din partea Ierarhului în semn de binecuvîntare cîte o iconiță.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.