”Ziua Învierii, să ne luminăm, popoare,
Paștile Domnului, Paștile!
Că din moarte la viață și de pe pămînt la cer,
Hristos Dumnezeu ne-a trecut pe noi,
Cei ce-I cîntăm cîntare de biruință”.
Paștile sunt în Ortodoxie ”sărbătoarea sărbătorilor”, sunt revărsarea deplină a vieții dumnezeiești în existența noastră creștină. Paștile sunt bucuria eternă și deplină, care prelungește bucuria ucenicilor care au văzut pe Domnul Înviat! Prin slăvita Sa Înviere, Mîntuitorul Hristos a devenit biruitorul morții, care de acum nu mai are nici o putere asupra omenirii. De aceea, nimeni nu trebuie să fie trist în noaptea Învierii. Căci toate motivele de întristare apar acum fără nici o însemnătate față de biruirea morții. De ce să ne întristăm de pricini care ne conduc spre moarte, cînd știm acum că prin moarte trecem la viața veșnică. În cuvîntul Sfîntului Ioan Gură de Aur din noaptea de Paști se spune: ”Nimeni să nu plîngă pentru sărăcie, că s-a arătat Împărăția pentru toți. Nimeni să nu se tînguiască pentru păcate, că iertare din mormînt a răsărit. Nimeni să nu se teamă de moarte, că ne-a eliberat pe noi moartea Mîntuitorului”. De aceea, în luminatele zile pascale, pînă la Înălțarea Domnului, credincioșii se salută cu vestea unei bucurii de necomparat cu nici o altă bucurie: ”Hristos a Înviat!”, ”Adevrat a Înviat!”.
În noaptea Sfintei Învieri, Catedrala Arhierească ”Sf. Irh. Nicolae” din Orhei a primit un număr mare de credincioși, care au venit să participe la slujba pascală oficiată de Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni. Aproape de miezul nopții, Ierarhul a împărțit creștinilor Lumina Harică, adusă în acest an pentru a zecea oară consecutiv, prin binecuvîntarea Întîistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Mitropolitul Vladimir, de la Biserica Sfîntului Mormînt din Ierusalim. În cadrul slujbei pascale, au fost citite pe rînd Pastorala la Învierea Domnului a Sanctității Sale Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, a Înalt Preasfințitului Mitropolit Vladimir și a Prea Sfințitului Episcop Nicodim. La încheierea slujbei, Ierarhul a rostit un solemn cuvînt de felicitare, salutînd crerdincioşii cu triumfătorul salut pascal — "Hristos a Înviat!" şi îndemnîndu-i pe toţi să păstreze în suflet şi să transmită şi celor care din binecuvîntate pricini nu s-au aflat la biserică imensa bucurie duhovnicească a biruinţei asupra morţii şi a Răscumpărării întregului neam omenesc, adusă de Înviere. Apoi slujitorii Catedralei au sfinţit bucatele tradiționale pascale aduse de creștini în această zi la Biserică – cozonacul, pasca şi ouăle roșii, organizîndu-se, cu binecuvîntarea Prea Sfinţitului Nicodim, şi o colectă de daruri pascale pentru deţinuţii Penitenciarului nr. 18 din comuna Brăneşti, Orhei, pentru a nu fi lipsit nimeni de bucuria Învierii.
Serviciul divin a fost urmat de o agapă frăţească la care mai mulţi ctitori şi binefăcători ai Episcopiei de Edineţ şi Briceni şi ai Catedralei "Sf. Irh. Nicolae" din Orhei au împărtăşit cu Ierarhul bucuria luminosului praznic.
Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni