Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

În Duminica a IV-a a Postului Mare Prea Sfințitul Nicodim a oficiat Sfînta Liturghie în Catedrala ”Acoperămîntul Maicii Domnului” din orașul Briceni

 

În Duminica a IV-a a Postului Mare, a Sfîntului Ioan Scărarul, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a oficiat Liturghia Sfîntului Vasile cel Mare în Catedrala ”Acoperămîntul Maicii Domnului” din orașul Briceni, înconjurat de un sobor de preoți din care a făcut parte protoiereul Vasile Saracuța, blagocin al raionului Briceni și paroh al sfîntului locaș, protoiereul Adrian Cotelea, secretar eparhial, protoiereul Sergiu Panaite, cleric superior al Catedralei ”Sf. Vasile cel Mare” din orașul Edineț, și protoiereul Simeon Cucuietu, slujitor al Catedralei ”Acoperămîntul Maicii Domnului”. Alături de mulțimea credincioșilor, la serviciul divin a fost prezent și primarul localității, domnul Mihail Gnatiuc. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul arhieresc dirijat de Dumitru Buga.  La finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiat un Te Deum pentru sănătatea slujitorilor Catedralei și a enoriașilor parohiei ”Acoperămîntul Maicii Domnului” din orașul Briceni.

Cu prilejul acestei vizite arhipăstorești, Prea Sfințitul Nicodim a rostit în fața credincioșilor un cuvînt de învățătură. Explicînd pericopa evanghelică a zilei de la Marcu IX, 17-31, despre vindecarea fiului lunatic, Ierarhul a specificat că Mîntuitorul Hristos a vindecat pe fiul cel stăpînit de duhul necurat pentru credința puțină și îndoielnică a tatălui său, transformînd-o prin aceasta în una puternică și statornică. ”Astăzi, toți credincioșii care ne-am adunat la Sfînta Biserică, pentru a aduce în fața lui Dumnezeu păcatele, neputința și necazurile noastre, să avem deplină credință în Puterea, Milostivirea și Harul lui Dumnezeu, pentru a primi de la El alinare și a dobîndi iertare de orice păcate sau fărădelegi săvîrșite în această viață pămîntească!”- a mai îndemnat Vlădica. Prea Sfinția Sa a vorbit și despre importanța prăznuirii în această Duminică, a IV-a a Marelui Post, a Sfîntului Ioan Scărarul, un mare ascet și Părite duhovnicesc al Bisericii Ortodoxe, cunoscut prin remarcabila sa lucrare Scara dumnezeiescului urcuș sau Scara Raiului. În acest context, Ierarhul a menționat următoarele — ”Înaintînd în urcușul nostru duhovnicesc spre Înviere, să ne cercetăm fiecare din noi inima și sufletul și să ne punem sincer întrebarea — pe a cîta treaptă ne aflăm noi în apropierea noastră de Dumnezeu pe această scară a Postului? Dacă nici măcar nu am început a păși, să punem început bun chiar de astăzi, ca să putem primi cu inimă curată Luminatul praznic al Învierii Domnului!”.

La despărțire, fiecare credincios a primit în semn de binecuvîntare arhierească, în dar cîte o iconiță.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.