Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Zi de sărbătoare în parohia ”Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Stolniceni, raionul Edineț

 

La 14 februarie, în ziua Înainteprăznuirii Întîmpinării Domnului și a pomenirii Sfîntului Mucenic Trifon, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a vizitat parohia ”Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Stolniceni, raionul Edineț, săvîrșind aici Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie. Prea Sfinției Sale i-a coliturghisit un sobor de preoți din care a făcut parte protoiereul Adrian Cotelea, secretar eparhial; protoiereul Alexei Tanaseiciuc, parohul sfîntului locaș; slujitori din cuprinsul Blagociniei Edineț. Serviciul divin arhieresc din această zi a avut o semnificație aparte pentru părintele paroh, protoiereul Alexei Tanaseicuc, care și-a sărbătorit ziua de naștere. La Sfînta Liturghie au venit să se roage pentru sănătatea părintelui drag și mulțime de credincioși, apropiați, prieteni, fii duhovnicești, veniți din diferite localități ale republicii. Bucuria duhovnicească a parohienilor a fost sporită și de aducerea și așezarea în biserica ”Nașterea Maicii Domnului” spre închinare permanentă a chivotului cu o părticică din moaștele Cuviosului Paisie Velicicovschii.

În cadrul Vohodului Mic, pentru multiplele și deosebitele sale merite în păstorirea dreptmăritorilor creștini pe calea mîntuirii sufletului, la raportul Prea Sfințitului Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, din partea Sanctității Sale Kiril, Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, protoiereul Alexei Tanaseiciuc a fost decorat cu înalta distincție  Patriarhală – ordinul Cuviosul Serghie de la Radonej.

Predica de după citirea Sfintei Evanghelii a fost rostită de protoiereul Victor Babisanda, paroh al bisericii ”Sf. Ap. Petru și Pavel” din comuna Brătușeni.

După Sfînta Liturghie a urmat un Te Deum de sănătate pentru părintele Alexei și un parastas de pomenire pentru părinții săi Emilian și Maria.

La final, Prea Sfințitul Nicodim a rostit un cuvînt de felicitare pentru omagiatul părinte, urîndu-i multă sănătate, multă dragoste pentru înalta vocație preoțească la care a fost chemat și rîvnă pentru cele sfinte, bună sporire întru toate. Credincioșilor Ierarhul le-a vorbit despre viața și importanța cinstirii sfîntului mucenic Trifon prăznuit astazi.

Părintele Alexei a mulțumit la rîndul său Prea Sfințitului Nicodim pentru caldele cuvinte de felicitare, pentru înalta distincție patriarhală și pentru prețiosul odor sfînt adus spre închinarea credincioșilor parohiei sale – chivotul cu o părticică din moaștele Cuviosului Paisie Velicicovschii, afirmînd că toate acestea îi vor inspira și mai mult zel în deloc ușoara activitate pastorală pe care o desfășoară.

Mai mulți ctitori și binefăcători ai bisericii ”Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Stolniceni au fost decorați de către Ierarh cu medalii și Diplome Arhierești, iar fiecare credincios a primit în dar cîte o carte de predici a Sanctității Sale Kiril.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.