Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Slujbă Arhierească în biserica ”Sfinții Arhangheli” din localitatea Brînzeni, raionul Edineț

 

În Duminica dinaintea Botezului Domnului și a pomenirii Cuviosului Părinte Serafim de la Sarov, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a vizitat biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Brînzeni, raionul Edineț, unde părinte paroh este protoiereul Victor Ambros, săvîrșind aici Sfînta Liturghie Arhierească. La serviciul divin, Prea Sfinției Sale i-a coliturghisit un  sobor de preoți și diaconi și a participat un numar mare de enoriași. Un deosebit prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii brînzeneni l-a constituit prezența chivotelor cu părticele din moaștele Sfîntului Nicolae și ale Sfîntului Stelian, Ocrotitorul copiilor, aduse cu multă dragoste în această zi spre încinarea creștinilor de la biserica ”Sf. Nicolae” din satul Ruseni, Edineț, de către protoiereul Petru Moșneguțu. O predică la Sfînta Evanghelie a zilei și un cuvînt despre semnificația sărbătorii a rostit către credincioși starețul Mănăstirii ”Nașterea Domnului” din comuna Zăbriceni, arhimandritul Damian (Burlacu).

Sfînta Liturghie a fost continuată de o slujbă de Tedeum de sănătate și rugăciuni de mijlocire către Sfîntul Serafim de Sarov, pomenit în această zi, după care Prea Sfințitul Niocdim a rostit un cuvînt de învățătură. Ierarhul a vorbit credincioșilor despre importanța Bisericii în viața omului și datoria ce o are fiecare față de sufletul său, afirmînd că doar în Biserică omul își poate curăța cămașa sufletului de murdăria păcatului și dobîndi fericirea veșnică în Împărăția Părintelui Ceresc. Prea Sfințitul Nicodim a atras atenția și asupra necesității educării tinerei generații în spiritul valorilor creștine, în cadrul bisericesc, deoarece valorile ce le oferă copiilor lumea secularizată, îndepărtată de Dumnezeu și de sfințenie, sunt distructive și ne pot lipsi de viitor. În încheierea cuvîntului său, Ierarhul a îndemnat credincioșii să participe în număr mare la biserică în fiecare zi de sărbătoare, la fiecare Sfîntă Liturghie, căci grija pentru suflet este mai presus de toate. De asemenea, Vlădica a mulțumit și părintelui paroh, protoiereului Victor Ambros, pentru osteneala ce o depune în ogorul Domnului, păstorind cu multă dăruire turma lui Hristos ce i-a fost încredințată.

Pentru susținerea și ajutorul acordat bisericii ”Sfinții Arhangheli” din satul Brînzeni, domnii Filimon și Agafia Chihai au fost decorați cu Diploma Arhierească. Copiii care au fost prezenți la slujbă au cîntat frumoase colinde, primind în dar din partea Prea Sfințitului Nicodim cadouri. La despărțire, fiecarui credincios i s-a oferit cîte o carete de predici a Sanctității Sale Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, și cîte o iconiță.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.