Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Slujbă Arhierească la Catedrala „Sf. Nicolae” din Orhei

 

În Duminica a XXVII-a după Cincizecime, în ziua pomenirii Sfîntului Sava cel Sfinţit, Prea Sfinţitul Nicodim, Episcop de Edineţ şi Briceni, a oficiat Sfînta Liturghie în Catedrala Arhierească „Sf. Irh. Nicolae” din oraşul Orhei. La serviciul divin, Prea Sfinţiei Slae i-a coliturghisit un sobor de preoţi din care a făcut parte, alături de slujitorii Catedralei, protoiereul Adrian Cotelea, secretar eparhial; protoiereul Sergiu Prisăcaru; protoiereul Veaceslav Matiescu, blagocin al raionului Donduşeni şi protiereul Sergiu Panaite, cleric superior al Catedralei „Sf. Vasile cel Mare” din oraşul Edineţ. Predica de după citirea Sfintei Evanghelii a fost rostită de părinteleVeaceslav Matiescu.

La finalul Sfintei Liturghii, Prea Sfinţitul Nicodim în fruntea soborului preoţesc a oficiat un Te Deum în cadrul căruia au fost înălţate rugăciuni de preamărire lui Dumnezeu prin sfinţii Săi — Sava cel Sfinţit, Iosif şi Nicodim, apoi a săvîrşit slujba de sfinţire a icoanelor acestor sfinţi, recent pictate şi aşezate în Catedrala „Sf. Nicolae” spre împodobire şi spre închinarea credincioşilor. Cinstitele chipuri au fost pictate de protoiereul Boris Jitari şi ctitorite de creştinele Galina Colun, Tatiana Cobasnian şi Tamara Cîşlari.

Slujba a fost urmată de cuvîntul de învăţătură în care Prea Sfinţia Sa a explicat evanghelia duminicii despre vindecarea celor zece leproşi, îndemnînd credincioşii la recunoştinţă şi mulţumire continuă Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile primite de la el, dar mai ales pentru vindecarea şi izbăvirea sufletelor noastre de lepra păcatului cea aducătoare de moarte veşnică. La final, Ierarhul a exprimat alese mulţumiri tuturor ctitorilor Catedralei „Sf. Nicolae” şi în special domnului Efim Vîrcolici, cel care a susţinut mult lucrările de restaurare şi reparare a sfîntului locaş, decorîndu-l cu medalia eparhială „Sfîntul Vasile cel Mare”.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineţ şi Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.