Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Resfințirea bisericii ”Acoperămîntul Maicii Domnului” din satul Scăieni, raionul Dondușeni

 

În urma unor ample lucrări de restaurare și renovare, joi, 27 octombrie, de sărbătoarea Cuvioasei Parascheva, biserica cu hramul ”Acoperămîntul Maicii Domnului” din satul Scăieni, raionul Dondușeni, a fost resfințită. Slujba de sfințire și Sfînta Liturghie a fost oficiată de Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, în fruntea unui impresionant sobor de preoți din blagociniile Dondușeni, Drochia, Orhei. La eveniment au participat oficialități raionale și locale, precum și mulțime de credincioși, maturi și copii, pentru care sfîntul locaș s-a dovedit a fi neîncăpător. Pericopa evanghelică a fost explicată de protoiereul Alexandru Oleineac.

După Sfînta Liturghie slujitorii altarului și creștinii au înconjurat în procesiune biserica și au săvîrșit un Te Deum de mulțumire. La final, Prea Sfințitul Nicodim a adresat credincioșilor un cuvînt de învățătură în care, după ce a adus în atenție cele mai pilduitoare momente din viața Cuvioasei Parascheva cea nouă, ocrotitoarea Moldovei, a explicat sensul bisericii ca instituție divino-umană în care viețuim în Hristos prin Sfintele Taine și dobîndim mîntuirea. ”Sfinții Părinți numesc biserica Casă a Caselor și Locaș al Slavei lui Dumnezeu, de aceea, locul unde oamenii se adună pentru a vorbi în rugăciune lui Dumnezeu și pentru a-L primi în inima și sufletul lor, trebuie să fie cel mai frumos și cel mai împodobit edificiu al satului. Strămoșii noștri au înălțat Biserici și le-au împodobit după cuviință, datoria noastră astăzi fiind aceea de a le păstra, renova și spori strălucirea, învățîndu-i și pe urmașii noștri să facă la fel” – a mai subliniat Prea Sfinția Sa. Totodată, Vlădica a remarcat că parohul bisericii ”Acoperămîntul Maicii Domnului” din satul Scăieni, părintele Rodion Pleșca, este un slujitor activ, care s-a implicat mult, administrativ și material, la renovarea bisericii din sat, adresîndu-i călduroase mulțumiri pentru acest fapt și atenționîndu-l că de acum încolo sarcina sa va fi mult mai grea – aceea de a zidi biserica sufletească a enoriașilor săi.

O recunoștință deosebită a arătat Prea Sfinția Sa și față de credincioșii din satul Scăieni care, prin efortul și jertfelnicia lor, au adus la bun sfîrșit lucrarea începută. O contribuție substanțială la renovarea bisericii ”Acoperămîntul Maicii Domnului” a avut-o primarul localității, domnul Anatol Văscăuțan. Și în ziua resfințirii domnia sa a venit cu un neprețuit cadou pentru părintele paroh Rodion și întreaga localitate – o Sfîntă Evanghelie în coperți de metal aurite. În acest context, Prea Sfințitul Nicodim a prezentat credincioșilor și Evanghelia Patriarhului Kiril, oferită în dar parohiilor din Moldova. Pentru activitatea sîrguincioasă spre binele Bisericii Ortodoxe din Moldova, prin binecuvîntarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Prea Sfințitul Nicodim l-a decorat pe domnul Anatol Văscăuțan cu ordinul ”Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfînt”. Mai mulți ctitori, miluitori și făcători de bine ai sfîntului locaș au fost apreciați cu Diplome Arhierești, iar fiecare credincos a primit din partea Ierarhului iconițe.

Serviciul divin a fost urmat de un recital de cîntece și poezii creștine oferit cu multă dragoste și dăruire de copiii de la școala din localitate și o agapă frățească pregătită pentru toți participanții la serviciul divin.

Tot în această zi, Prea Sfințitul Nicodim a săvîrșit sfințirea fîntînii din curtea bisericii ”Acoperămîntul Maicii Domnului” din Scăieni și o slujbă de pomenire la mormîntul ctitorilor sfîntului locaș de la subsolul bisericii.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.