Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

A fost sfințită biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Bălcăuți, raionul Briceni

 

Ziua de miercuri, 26 octombrie 2011, cînd se face prăznuirea Icoanei Maicii Domnului Portărița, a fost o deosebită sărbătoare pentru comunitatea de creștini din satul Bălcăuți, raionul Briceni. Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a săvîrșit slujba de sfințire a noii biserici cu hramul ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate, construită pe locul celei vechi din lemn, ce a ars în urma unui incendiu. . De asemenea, Prea Sfinția Sa a oficiat și Sfînta Liturghie.

De menționat că acum patru ani în urmă, cînd au început lucrările de construcție a noului locaș, Prea Sfințitul Nicodim, pe atunci părintele Ioan Vulpe, aflîndu-se într-o vizită în acest sat, a recomandat meșterilor să lărgească spațiul Sfîntului Altar cu încă doi metri lungime; fapt care a permis astăzi prezența alături de Ierarh a unui ales sobor de preoți. La serviciul divin a participat mulțimea de creștini din localitate, printre care se aflau și foarte mulți copii. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul de maici de la Mănăstirea ”Învierea Domnului” din orașul Briceni.  Predica de după citirea Sfintei Evanghelii a fost rostită de către protoiereul Ioan Crețu, slujitor al acestei mănăstiri.

 La final, Ierarhul a ținut un cuvînt de învățătură în care a evidențiat importanța acestei zile și a îndemnat creștinii din Bălcăuți să frecventeze și pe viitor în număr mare slujbele de la Sfînta Biserică, căci doar aici, prin Sfintele Taine și ierurgii, pe care le primim de la naștere și pînă la mutarea în veșnicie,  putem agonisi cea mai de preț avere din viața noastră – mîntuirea sufletului. Prea Sfinția Sa a adus mulțumiri preotului paroh, Ioan Cazacu, și tuturor celor care s-au ostenit și au dus la bun sfîrșit zidirea sfîntului locaș, oferind celor mai de seamă ctitori distincții bisericești.  Domnii Victor Cerevatîi, Boris și Victor Mighic au fost decorați cu medalia eparhială ”Sfîntul Vasile cel Mare”, iar mai mulți creștini s-au învrednicit de Diplome Arhierești. La despărțire enoriașii au primit din partea Ierarhului cîte o iconiță.

A urmat apoi o agapă oferită de gospodinele din localitate pentru toți credincioșii prezenți la slujbă și un recital de versuri creștine prezentat de elevii Gimnaziului Bălcăuți.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.