Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Catedrala ”Acoperămîntul Maicii Domnului” din orașul Briceni și-a sărbătorit ziua hramului

 

Zi de hram și de sărbătoare a fost astăzi, 14 octombrie, la Catedrala ”Acoperămîntul Maicii Domnului” din orașul Briceni, care și-a prăznuit Ocrotitoarea cerească. Cu acest prilej, Sfînta Liturghie Arhierească a fost oficiată de către Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, în fruntea unui distins sobor de preoți din care au făcut parte protoiereul mitrofor Vasile Saracuța, parohul acestui sfînt locaș și blagocin al bisericilor din raionul Briceni, protoiereul mitrofor Adrian Cotelea, secretar eparhial, slujitorii Catedralei – protoiereul Simeon Cucuietu, protoiereul Gheorghe Saracuța, clerici din cuprinsul blagociniei Briceni.

La serviciul divin au fost prezenți primarul orașului Briceni, domnul Mihail Gnatiuc, președintele raionului Briceni, doamna Efimia Bandalac, distinși oaspeți din vecinătate – domnul Deomid Șova, președintele Consiliului Raional Novoselița și doamna Maria Nicorici, primarul orașului Novoselița, regiunea Cernăuți, Ucraina; mulțime de credincioși, locuitori și oaspeți ai orașului Briceni.

La finalul Sfintei Liturghii, cu un recital de versuri și cîntări creștine a evoluat un grup de eleve de la Liceul Teoretic nr. 2 din orașul Briceni, sub conducerea doamnei profesoare Silvia Marciuc.

În cuvîntul său adresat credincioșilor, Prea Sfințitul Nicodim a felicitat călduros enoriașii cu ziua hramului bisericii și a orașului – Acoperămîntul Maicii Domnului, evocînd importanța evenimentului și marea binecuvîntare ce a adus-o Prea Sfînta Născătoare de Dumnezeu în biserica Vlaherna din Constantinopol, în zilele împăratului Leon cel Înțelept, iar de acolo tuturor creștinilor ce o cinstesc cu evlavie, căci sărbătoarea confirmă o dată în plus calitatea de mijlocitoare fierbinte către Dumnezeu a Maicii Domnului pentru toată omenirea.  Oaspeții oficiali și preoții slujitori au primit în dar cartea Patriarhului Kiril – Libertatea și responsabilitatea: în căutarea armoniei – în traducere din limba rusă, editată cu purtarea de grijă a protoiereului mitrofor Teodor Roșca, duhovnic și administrator al mănăstirii Ciuflea, în cinstea vizitei Sanctității Sale în Moldova, iar fiecare credincios prezent la slujbă a primit din partea Ierarhului, în semn de binecuvîntare, cîte o iconiță cu chipul Maicii Domnului.

După serviciul divin a urmat o agapă frățească oferită tuturor creștinilor prezenți la slujbă.   

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.