Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

La 9 octombrie 2011, în sala mare a Palatului Republicii din Chişinău, Sanctităţii Sale Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, I s-a oferit “Ordinul Republicii”

 

La 9 octombrie 2011, în sala mare a Palatului Republicii din Chișinău, Sanctității Sale Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, i s-a oferit “Ordinul Republicii”, cea mai înaltă distincție de Stat a Republicii Moldova.

În Decretul Prezidențial se menționează că Întâistătătorul Bisericii Ruse a fost decorat cu acest ordin “ în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în păstrarea şi înmulţirea valorilor spirituale şi morale, pentru muncă îndelungată şi prodigioasă întru întărirea tradiţiei creştin-ortodoxe şi contribuţie la dezvoltarea şi aprofundarea legăturilor între popoarele rus şi moldovenesc”.

În cadrul manifestației de înmânare a Ordinului, Marian Lupu, Președintele interimar al Republicii Moldova și Președinte al Parlamentului a declarat: “Această distincție reprezintă o exprimare a relațiilor profunde între Biserică și Stat în Republica Moldova, o apreciere a muncii Sanctității voastre în numele unui scop nobil – consolidarea unității ortodoxe și a renașterii creștine. Idealurile Dumneavoastră, legate de valorile ortodoxe, servesc în calitate de ghid nu doar pentru viața Dumneavoastră, dar și pentru viața țărilor și popoarelor noastre. Astăzi, vocea și autoritatea Dumneavoastră sunt necesare ca niciodată, deoarece în pofida viziunilor politice și convingerilor religioase, cu toții lucrăm în numele unui singur scop – o viață demnă, prosperă și pașnică a oamenilor”.

Cu un cuvânt de salut s-a adresat audienței și Sanctitatea Sa Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, care a menţionat: "Primesc această înaltă distincţie a statului Republica Moldova cu deosebită recunoştinţă. Vreau să subliniez o dată în plus că nu am venit în ţara dumneavoastră ca un reprezentant al Federaţiei Ruse, ci am venit ca Patriarh în mijlocul tumei sale. Această misiune este greu de înţeles, însă este una de neînlocuit, deoarece cuprinde în sine purtarea de grijă a mai multor popoare care fac parte din Biserica Ortodoxă Rusă. Şi atunci când îngenunchez în faţa altarului, îngenunchez pentru toţi credincioşii care fac parte din Biserica noastră, indiferent de naţionalitate sau de distanţa care ne desparte. Vă mulţumesc încă o dată pentru marea cinste pe care mi-aţi acordat-o astăzi şi îmi exprim speranţa că poporul Moldovei va rămânea şi în continuare fidel milenarelor tradiţii creştine."

La manifestația festivă a participat Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir, arhierei care au participat la Serviciul Divin din scuarul catedralei Mitropolitane, precum și membrii delegației care îl însoțesc pe Sanctitatea Sa.

Sursa: mitropolia.md

 

 

 

 

Comments are closed.