Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Hram la Mănăstirea “Învierea Domnului” din oraşul Briceni

 

Marţi, 13 septembrie, mulţime de pelerini şi închinători din localităţile raionului Briceni, dar şi din cele învecinate ale Ucrainei s-au adunat la Mănăstirea „Învierea Domnului” din oraşul Briceni pentru a participa la hramul paraclisului în cinstea Sfîntului Sfinţit Mucenic Ciprian de Cartagina. Sfînta Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitul Nicodim, Episcop de Edineţ şi Briceni, în fruntea unui impunător sobor de preoţi şi diaconi. Pericopa evanghelica a fost explicată de ieromonahul Mitrofan, slujitor al Mănăstirii Călărăşeuca.

În cuvîntul său de învăţătură, Preasfinţitul Nicodim a subliniat că Sfîntul Ciprian de Cartagina a fost nu numai un martir pentru credinţa în Hristos, ci şi un mare teolog al unităţii Bisericii Sale. Sfîntul afirma împotriva tuturor ereticilor, care încă din primele veacuri de existenţă a creştinismului încercau să-i ştirbească unitatea, că în afara Bisericii, în care este prezent harul Duhului Sfînt prin succesiune apostolică, nu există mîntuire. „Cine nu are Biserica drept mamă, nu-L poate avea pe Dumnezeu drept Tată” – este fraza devenită celebră a Sfîntului Ciprian. De asemenea, Preasfinţia Sa a adus felicitări şi mulţumiri maicii stareţe, egumenei Daniela, şi întregii obşti monahale pentru că prin strădaniile şi rugăciunile lor Mănăstirea devine din ce în ce mai frumoasă, mai îngrijită şi mai atrăgătoare.

La finalul slujbei, în semn de felicitare şi binecuvîntare, fiecare credincios a primit în dar cîte o iconiţă şi o cărticică de rugăciuni  ce conţinea acatistul Sfîntului şi un scurt istoric al mănăstirii. Conform celor relatate de maica stareţă, egumena Daniela, acatistul Sfîntului Sfinţit Mucenic Ciprian de Cartagina a văzut lumina tiparului ca rod al unor îndelungate căutări şi rugăciuni. Chiar de la întemeierea mănăstirii şi stabilirea acestui hram a fost foarte greu de găsit acatistul Sfîntului Ciprian, diferit de cel al unui alt Sfînt Sfinţit Mucenic  Ciprian de Cartagina – vrăjitorul, adus la Hristos de Sfînta Fecioară Iustina, a căror pomenire se face pe 2/15 octombrie.

Amintim că Mănăstirea „Învierea Domnului” din oraşul Briceni a fost întemeiată prin binecuvîntarea vrednicului de pomenire, Preasfinţitului Episcop Dorimedont, în anul 2000, prima slujbă fiind săvîrşită aici la data de 13 septembrie, în ziua prăznuirii Punerii în raclă a Cinstitului Brîu al Maicii Domnului şi a Sfîntului Sfinţit Mucenic Ciprian de Cartagina.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineţ şi Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.