Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

,,Și fiii lui Israel trecuse prin mijlocul mării ca pe uscat, între două ziduri de apă” (Ieșirea 14,22)

 

În Duminica Cincizecimii, pe la miezul zilei, cu binecuvîntarea Prea Sfințitului Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, creștinii oraşului Donduşeni s-au adunat în curtea Bisericii aşteptînd cu nerăbdare clipa cînd se va începe Drumul Crucii. La această bucurie s-au alipit si creştinii din satul Tîrnova, Corbu și Ruseni.

Şi iată, clipa așteptată de săptămîni de zile — începutul Drumului Crucii – a sosit, acest Drum al Crucii miruind  şi sfinţind  sufletele! Pornisem la  drum spre Mănăstirea Rudi.

Drumul era luminat de Sfînta Cruce și icoana Sfîntului Ierarh Nicolae, iar întreaga  adunare de oameni se transforma într-un rînd bine ordonat ce arăta cultura și disciplina creștinilor. Ajunsesem în satul Plop și iarăşi șirul de oameni se mări cu cîteva zeci de metri.  Era o bucurie imensă, mai ales pentru păstorii  acestei turme. Acest traseu nu a luat sfîrşit aici, continuarea i-a fost înca prin cîteva sate: Elizavetovca, Brăicau și Sudarca, la care se alipeau tot mai mulți și mai mulți creştini. Din inima cerului  se scuturau picaturi de apă ce răcoreau trupurile înfierbîntate ale mirenilor. Era nespus de frumos, multi comparau aceste picaturi cu mana din pustie. Era ceva de nelamurit.

La fiecare om în gînd era doar Dumnezeu și sunt sigur ca Dumnezeu era cu noi. Am ajus seara tîrziu, afară se întunecase, dar totuși frumusețea mănăstirii o puteai zări. Buchetele de flori ce își închideau petalele și căldura sufletească a calugăriţelor ne ajutau sa uităm de durerea picioarelor si de oboseala fizică. Ca mulţumire, preoții și mirenii împreună, am adus o rugăciune, un TE Deum de sănătate. Pe teritoriul mănăstirii se răspîndea  un miros îmbietor de bucate, lucru ce demonstra dibăcia călugăriţelor de la mănăstirea Rudi. 

Puterea ce ne-a ajutat să parcurgem  acest drum nu a fost o putere fizică omenească, ci o putere de sus ce se revărsa datorită credinţei noastre, credința fiind puterea vie peste prăpastiile dintre sufletul zbuciumat și lumea plină de enigmă, dar mai cu seamă dintre om și Dumnezeu.

,,În sufletul fiecărui om  există un gol de mărimea lui Dumnezeu, şi acest gol poate fi împlinit numai cu Dumnezeu” (Blaise Pascal)

Elevul clasei X-a al liceului Alexei Mateevici”,  Dondușeni,

Matiescu Vladislav

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.