Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

A avut loc slujba de binecuvîntare pentru începutul lucrărilor de construcție a noii Catedrale Episcopale în orașul Edineț

 

 

Ziua de marți din săptămîna luminată a fost marcată de un eveniment de importanță istorică pentru creștinii din orașul Edineț, dar și pentru cei din întreg cuprinsul eparhiei de nord. Prea Sfințitul Nicodim, în prezența tuturor clericilor din episcopia noastă, a oficiat în după amiaza zilei o slujbă de binecuvîntare pentru începerea construcției noii Catedrale Episcopale ce va purta hramul în cinstea Sfîntului Ierarh Vasile cel Mare. La eveniment au luat parte persoane din administrația publică locală a orașului, ctitori și binefăcători ai Episcopiei de Edineț și Briceni, creștini din oraș și alte localități din cuprinsul eparhiei. În cadrul solemnității, vladîca l-a binecuvîntat și i-a încredințat domnului Iurie Cucuta, directorul SRL ”Constructorul” din or. Edineț, efectuarea lucrărilor de construcție a catedralei.

 

 

               În cuvîntul rostit cu prilejul acestei slujbe de binecuvîntare, Prea Sfințitul Nicodim a mărturisit că orașul Edineț, dar și întreaga Eparhie, merită o catedrală mare, spațioasă, în care să încapă tot poporul aduntat pentru a înălța rugăciuni de cerere, laudă și mulțumire lui Dumnezeu în diverse ocazii. Vladîca a mai menționat că această lucrare se face spre zidirea spirituală a urmașilor noștri, căci avem o mare datorie și responsabilitate morală în fața Bunului Părinte Ceresc de a transmite imensa și frumoasa zestre spirituală a ortodoxiei celor care ne vor urma în această viață pămîntească. Nu în ultimul rînd, Prea Sfințitul Nicodim a subliniat că această operă măreață va fi și o realizare a visului pe care l-a nutrit mereu primul ierarh al Episcopiei de Edineț și Briceni, fericitul întru adormire Prea Sfințitul Episcop Dorimedont. În încheiere, Vladîca a îndemnat pe toți cei prezenți la rugăciune să contribuie în măsura posibilităților, cu rugăciuni și donații, la zidirea acestui Sfînt Lăcaș; Prea Sfinția Sa oferind primul exemplu prin acordarea primei donații bănești în contul Catedralei în valoare de o sută de mii de lei.

 

 

Printre cei care au luat cuvîntul la această solemnitate a fost și primarul orașului Edineț, domnul Constantin Cojocaru, care a promis din partea primăriei susținere și ajutor, și arhitectul catedralei, domnul Ștefan Homa.

 

 

După încheierea alocuțiunilor rostite de invitați, Prea Sfințitul Nicodim l-a decorat pe domnul Igor Puntea, ctitorul actualei Catedrale ”Sf. Vasile cel Mare” din centrul orașului Edineț, cu ordinul ”Sf. Paisie Velicicovschii” de gradul II, mulțumindu-i călduros pentru munca pe care o depune domnia sa pentru bunăstarea acestui Sfînt Lăcaș. 

Rugăciunile de binecuvîntare au fost încununate de un superb concert de cîntări pascale oferit de corul de copii din parohia ”Nașterea Maicii Domnului” din comuna Volcineț, raionul Ocnița. Prea Sfinția Sa le-a mulțumit copiilor cu cîte un mic cadou de Sfintele Paști – tradiționalul ou roșu, cîte o cutie cu jucării și rechezite școlare.

La încheiere vladîca Nicodim a felicitat pe fiecare preot în parte, aducîndu-le în dar cîte un cadou și o icoană a Învierii. Sărbătoarea s-a încheiat cu o Agapă Pascală oferită tuturor celor prezenți.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Comments are closed.