Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Prea Sfințitul NICODIM a oficiat la data de 26 martie 2011 Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în mănăstirea ”Nașterea Domnului” din s. Zabriceni, raionul Edineț

În cea dea treia sâmbătă a Sfântului și Marelui post, Prea Sfințitul NICODIM a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în mănăstirea ”Nașterea Domnului” din s. Zabriceni, raionul Edineț.Deși tânără de ani, această mănăstire a devenit o insulă duhovnicească pentru mai mulți creștini ortodocși, care au ales să-și ducă lupta cea bună anume aici, lucru remarcat și de Prea Sfințitul NICODIM, în cuvântul său adresat obștii monahale! Inițial aici s-au așezat un grup de 8 frați, veniti de la Mănăstirea Noul-Neamț (Chițcani), în frunte cu arhimandritul (pe atunci – egumenul) Damian, numit înca de la început staret al acestei manastiri. Cu straduinta staretului si a fratilor din manastire, în scurt timp s-a amenajat un paraclis, chilii, trapeza si alte edificii absolut necesare vietii manastiresti. Cu timpul acestea au fost aduse la conditii mai bune, iar obstea manastirii s-a marit, numarând în prezent 14 vietuitori, dintre care 6 sunt slujitori ai altarului.

Înca de la început, Manastirii i s-a dat hramul general „Nasterea Domnului” (25 decembrie / 7 ianuarie), pentru ca deschiderea ei a avut loc în preajma jubileului de 2000 de ani de la Nasterea dupa Trup a Domnului nostru Iisus Hristos. Pe lânga acest Praznic, Manastirea mai are un al doilea mare hram, la 4 august, când se marcheaza întemeierea Manastirii si este praznuit Sfântul Sfintit Mucenic Foca, în cinstea caruia s-a amenajat un mic paraclis în care se slujeste pâna astazi. Mai târziu, acest paraclis a luat drept ocrotitori si pe Cuviosii Paisie de la Neamt si Siluan Athonitul – mari povatuitori ai monahilor. Recent, în manastire s-a construit înca un paraclis, având ca ocrotitor pe Sfântul Apostol si Evanghelist Ioan Teologul. Cu parere de rau, a ramas înca nefinisata biserica mare a manastirii, cu hramul „Nasterea Domnului”, pentru desavârsirea careia sunt necesare înca multe mijloace materiale si financiare. Desi cu începuturi modeste, obstea manastirii a început sa-si creeze un program monahal si liturgic foarte intens, oficiindu-se zilnic toate Laudele bisericesti si Sfânta Liturghie. Tipicul manastirii este dupa modelul Sfântului Munte Athos. Cântarea la strana este psaltica-bizantina, dar si corala-liniara. Astfel în fiecare seara, la ora 18.00, se savârseste Vecernia si Pavecernita, iar dimineata, la ora 3.30, se oficiaza Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile si Sfânta Liturghie. În zilele de miercuri si vineri, dupa savîrsirea Sfîntei Liturghie, se citeste Acatistul Maicii Domnului, iar în fiecare duminica seara se cânta Paraclisul Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu. Aceste slujbe speciale închinate Maicii Domnului se datoreaza si faptului ca manastirea noastra are doua icoane deosebite ale Maicii Domnului: prima este numita „Povatuitoarea” de la Manastirea Zabriceni, iar a doua reprezinta o copie a Icoanei Maicii Domnului „Grabnic-ascultatoarea” adusa din Athos. În fiecare zi de joi, la cerere, preotii manastirii oficiaza Taina Sfântului Maslu pentru cei ce sunt în suferinte, iar în zilele de sâmbata se face pomenirea celor adormiti. În treburile administrative si duhovnicesti, Manastirea se conduce de un Regulament de Organizare Interna, care se cere respectat de catre toti vietuitorii manastirii. Pentru sporirea duhovniceasca a calugarilor sistematic au loc sinaxe fratesti conduse de parintele staret. De asemenea monahii se marturisesc si se împartasesc cel putin odata în saptamâna. Manastirea noastra recomanda deasa marturisire si împartasire, nu doar calugarilor, ci si crestinilor de rînd, aici fiind 3 preoti duhovnici care permanent stau la dispozitia credinciosilor ce vin la Manastire pentru diferite probleme duhovnicesti.

 

 

 

 

 

 

 

 


Comments are closed.