Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

ÎPS Mitropolit Vladimir s-a adresat Patriarhului Kiril în legătură cu situaţia din Transnistria

Sanctităţii Sale Patriarhul Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii

Sanctitatea Voastră!

Vă aducem la cunoştinţă, că în ziua de doi martie a fiecărui an, în Republica Moldova se comemorează începutul conflictului armat de pe Nistru (1992). În această zi în toate bisericile şi mănăstirile sunt săvârşite slujbe de pomenire pentru cei căzuţi în acest război fratricid.

Anul 2011 nu a fost o excepţie, doar că Ziua pomenirii a fost umbrită de acţiunile ilegale ale structurilor de forţă ale regiunii Transnistrene. Astfel, după oficierea serviciului divin, chiar în pragul bisericii din s. Corjova, r. Dubăsari, reprezentanţii structurilor de forţă transnistrene au încălcat flagrant drepturile şi libertăţile cetăţenilor, mai întreprinzând un şir de acţiuni ofensatoare faţă de simbolica de stat — drapelul Republicii Moldova, una dintre părţile operaţiunii de menţinere a păcii. În cadrul acţiunilor planificate din timp, aplicând forţa, structurile transnistrene de profil i-au reţinut pe primarul s. Corjova, domnul Valeriu Miţul şi pe consilierul Primăriei din localitate, domnul Iurie Coţofană. Cei doi oficiali au fost arestaţi ilegal şi duşi la instituţiile judecătoreşti regionale neconstituţionale, unde pe motivul unei acuzaţii închipuite „de opunere a rezistenţei reprezentanţilor de menţinere a ordinii" au fost condamnaţi la şapte zile privaţiune de libertate.

Sanctitatea Voastră!

Cu smerenie Vă rugăm să participaţi în măsura posibilităţilor la rezolvarea conflictului şi să Vă adresaţi conducerii regiunii Transnistrene cu rugămintea de a elibera oficialii menţionaţi mai sus şi reîntoarcerea lor pe teritoriul Republicii Moldova. În acelaşi timp Vă informăm că s. Corjova este localitatea de baştină a fostului Preşedinte al Republicii Moldova, domnul Vladimir Voronin. Pe lângă toate celelalte trebuie menţionat faptul că din punct de vedere teritorial şi administrativ, s. Corjova aparţine Republicii Moldova, fiind parte indivizibilă a r. Dubăsari.

Al SANCTITĂŢII VOASTRE,

smerit ascultător,

VLADIMIR, MITROPOLITUL CHIŞINĂULUI ŞI AL ÎNTREGII MOLDOVE

Comments are closed.