Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Patriarhul Rusiei: Biserica vrea relații bune cu politicienii, pentru a servi poporului din Republica Moldova

Patriarhul Rusiei: Biserica vrea relații bune cu politicienii, pentru a servi poporului din Republica Moldova

"Biserica vrea relaţii bune cu toate cercurile politice, căutând să-şi unească eforturile pentru a servi poporul din Republica Moldova – un stat cu puternice tradiţii ortodoxe". Declarația îi aparține Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, Chiril, făcută în raportul său către Consiliul Episcopilor care a avut loc pe 2 februarie 2011, scrie site-ul oficial al Patriarhiei Ruse patriarchia.ru.

"Timp de mai mulţi ani Biserica Ortodoxă din Moldova rămâne instituţia în care cetățenii țării au cea mai mare încredere. Acest lucru este confirmat de sondaje de opinie. Cu toate acestea, evenimentele care au avut loc după alegerile parlamentare din 2009 au afectat relaţiile Bisericii cu diferite forţe politice. Fosta conducere a Republicii Moldova periodic și-a exprimat nemulţumirea față de Biserica Ortodoxă. Astfel, în septembrie 2010, Preşedintele Interimar de atunci a criticat mitropolia Moldovei afirmând că aceasta nu este independentă, dar este doar o "filială a Bisericii Ortodoxe Ruse". Este evident că o atare retorică necesită o replică adecvată şi competentă din partea Bisericii", a mai declarat Patriarhul Moscovei.

"Astăzi, după alegerile parlamentare, a început formarea unui nou guvern de conducere, cu care autorităţile bisericeşti au stabilit un dialog încurajator," a mai spus Patriarhul Chiril.

Sfinţia Sa a informat despre discuţii ample privind iniţiativa statului Republica Moldova de a introduce Bazele Ortodoxiei în școală ca obiect de studiu obligatoriu. "În pofida tuturor încercărilor, Guvernul nu a răspuns pozitiv la această iniţiativă. S-a optat pentru o varianta de compromis, la 30 iunie, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat un decret privind introducerea religiei ca disciplină opţională. Dar, în Moldova, unde mai mult de 90% din cetăţeni se identifică ca ortodocşi, trebuie să se facă tot posibilul pentru ca bazele culturilor religioase să fie predate în şcoli pe o bază permanentă," a mai declarat Patriarhul Chiril.

Unimedia, cu referire la pravoslavie.ru

Comments are closed.